Studententeam Centrale 24 wint Brabant Robot Challenge

Robots vervangen ons niet, ze werken samen met ons. Met deze slogan in gedachten bouwden veertig studenten van Avans, Fontys en Tilburg University aan zelflerende machines. Die mochten ze 7 juni 2018 presenteren op het congres van Holland Robotics tijdens de vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

 

‘Hoe kan mevrouw van Veldhoven thuis blijven wonen met waarborging van een veilig gevoel?’ was de opdracht voor het studenten team van opdrachtgever Centrale24, een alarmeringsbedrijf. De studenten kwamen met Kuri als oplossing.

Kuri is een mechanisch mannetje ontworpen in de VS en te koop voor zo’n 700 euro. De robot, die ontwikkeld is door Mayfield Robotics, is een halve meter hoog en rijdt op dezelfde manier rond als een robotstofzuiger. Dat zorgt ervoor dat Kuri objecten kan herkennen, trappen kan vermijden en zelfstandig kan terugkeren naar zijn oplaadstation. Daarnaast is de robot uitgerust met wifi, bluetooth en een ingebouwde camera.

Als Kuri ontdekt dat een bewoner is gevallen, slaat de robot alarm. De studenten zetten Kuri op ingenieuze wijze in. Na een ongeval stuurt de robot direct een bericht naar de whatsapp-buurtgroep waar mevrouw Van Veldhoven lid van is. Als zij niet reageert, wordt haar familie ingelicht en een derde bericht wordt na vijf minuten naar de alarmpost in Eindhoven gestuurd.

De jury vond het idee achter Kuri uitblinken in bruikbaarheid en eenvoud. De Kuri-groep won daarmee hoofdprijs van 1.000 euro.  Mevrouw Van Veldhoven reikte zelf de prijs uit aan de studenten.

De overige studentengroepen kwamen ook met erg goeie oplossingen.