Eerste webinar BRC 2020

9 Maart 2020 op de Tilburg University het kick-off event van de Brabant Robot Challenge gehouden. Ton Wilthagen, professor en hoogleraar op Tilburg University, verdiept zich al geruime tijd in de drijvende krachten die de arbeidsmarkt en het werk van mensen bepalen. Om deze reden houdt hij zich ook bezig met robotisering en kunstmatige intelligentie, en is een van de initiatiefnemers van dit event. Wilthagen: “We zijn met de Robot Challenge begonnen nadat wij vaststelden dat er bij opleidingen weinig aandacht aan robotics wordt besteed. Dit is het geval bij studies zoals recht en psychologie, maar ook bij opleidingen voor de zorg. Terwijl studenten uiteindelijk op een werkplek komen waar ze met automatisering te maken krijgen.”

Het idee achter de Robot Challenge is dat de opgedane kennis over robotica wordt gekoppeld aan het leertraject van studenten. Het aantal deelnemers schommelt nu rond de veertig man: “Wij zijn een voorloper met dit concept en willen het voor nu niet te grootschalig maken zodat de kwaliteit van de bijeenkomsten niet in het geding komt. Vanaf volgend jaar willen we een bredere insteek zodat de challenge opgenomen kan worden in de normale leertrajecten, maar hier moet nog veel voor worden geregeld bij onderwijsinstellingen”, zegt Wilthagen.

De bijeenkomsten beperken zich niet alleen tot het technologische aspect. Het werken aan de opdrachten vereist een multidisciplinaire aanpak waarbij economische, juridische en ethische vraagstukken moeten worden opgelost. Programmamanager Annemarie Schrauwen vertelt over het enthousiasme van deelnemende studenten: “Deze jongelui komen met de wildste ideeën. Van seks met robots in de toekomst tot het opzetten van een goede communicatie omdat een arts niet meer aan de operatietafel staat omdat hij op afstand een chirurgische robot bedient. Er wordt door bedrijven veel geïnvesteerd in robotica, maar de ontwikkeling van de technologie alleen is niet voldoende. De studenten bedenken hoe de nieuwe techniek in de praktijk kan worden toegepast.”

Het studententeam wordt op hun resultaten beoordeeld door een jury. Omdat het programma gericht is op het verbreden van het perspectief van studenten worden hun bevindingen daar waar het kan door de bedrijven in gebruik genomen. “Bedrijven doen vooral mee omdat ze het leuk vinden om een frisse kijk van studenten te krijgen. Zij financieren de challenge niet, dit wordt gedaan door de deelnemende onderwijsinstellingen”, aldus Schrauwen. De samenwerking tussen scholen is volgens haar uniek: “Het is heel bijzonder dat zowel universitaire- als hbo-studenten in multidisciplinaire teams hier samenwerken. Dat is nog nooit eerder gedaan.”

Hoewel de eerste bijeenkomst achter de rug is, is het nog steeds mogelijk om je aan te melden voor de Brabant Robot Challenge. Zie BIJEENKOMSTEN voor het programma. Overigens hoeven – met uitzondering voor het bedrijfsbezoek – deelnemers niet persé student te zijn. Iedereen die interesse heeft mag de sessies gratis bijwonen. Wel even aanmelden.