Ben jij vervangbaar door robots?

BRC Top Week

Donderdag 25 augustus 2016 hebben we de Brabant Robot Challenge gepromoot tijdens de TOP-week; de Tilburgse introductieweken. Op donderdag is sinds mensenheugenis de TOP-markt. Verschillende studentenverenigingen, sportclubs en andere organisaties strijden daar om de aandacht van eerstejaars. De eerstejaars zelf ervaren dit vaak als een welkom uitrustmoment tussen de biercantus op woensdagmiddag en de kroegentocht op donderdagavond.
De superfijne mensen van Blue Jay Eindhoven, een studentenbedrijf dat werkt aan autonome drones, waren zo vriendelijk om een van onze drones aan ons te lenen. Daarnaast hadden we, bij wijze van blij toeval, de stand van de Efteling als buren. Dus naast onze drone was ook een zwaaiende robotkabouter aanwezig om in de sfeer te komen.

Om de Brabant Robot Challenge kenbaar te maken bij dit geharde publiek gingen wij gewapend met een quiz de mensenmassa te lijf. We hadden formulieren gemaakt, zowel in het Nederlands als Engels, met de vraag ‘Waarom ik niet te vervangen ben door een robot!:’ (of datzelfde in het Engels dan, voor de scherpe meelezer) daarachter konden studenten van alles invullen. We waren zo in onze sas met de antwoorden, dat we die hier graag delen. De reacties die we kregen waren soms erg scherp, soms onwijs grappig, soms heel lief en bij vlagen ook best wel smerig.

“I’m too awesome to be replaced”

Was het antwoord van Ricardo dat er niet om loog. Ook Laura kon een gerobotiseerde samenleving maar moeilijk voor zich zien, hoewel dat wel hele specifieke redenen had:
“Een robot kan nooit helemaal snappen hoe mijn haar geknipt/geverfd moet worden.”

Vragen omtrent autonomie kropten ook op, zo stelde Inge:
“Robots zijn niet slim en kunnen geen dingen uit zichzelf doen.”

Jan gaat daar op verder door te wijzen op het gebrek aan scheppend vermogen bij robots:
“Because they cannot develop anything new. They just do what they were programmed to do. And never step out of the box.”

Sannerien verwoord vlijmscherp de vraag wat het betekent om bewust te zijn en trekt doodleuk even een discussie over imitatie daarvan er bij:
“Robots kunnen geen echte emotie en gevoel tonen. Als ze bijvoorbeeld koffie drinken kunnen ze wel zeggen dat ze het lekker vinden maar de echte ervaring van de koffie hebben ze niet.”

Zo slim als het antwoord van Sannerien is, zo lomp is het antwoord van Patrick. Iets waar we al een beetje voor gewaarschuwd waren door zijn groepsgenoten overigens. Maar vooruit:
“Een robot kotst niet in zijn slaap (ik wel). Hij kan het wel opruimen natuurlijk, dus deels vervangbaar.”

Nu is bier drinken sowieso een thema, maar dat hadden we aan kunnen zien komen op de TOP-week. Zo meent ook Kevin onvervangbaar te zijn, want:
“Met een robot kan je geen biertje drinken.”

De aaibaarheid van robots blijkt ook een factor. Linda geeft als reden:
“omdat ik knuffelbaar ben.”

Milan kwam echter met misschien wel het meest onovertroffen antwoord op de vraag ‘waarom ik niet te vervangen ben door een robot’:
“Dan gaat mama mij missen.”

De vraag waarom je niet te vervangen bent door een robot lijkt misschien simpel, maar zo eenvoudig is deze lang niet altijd te beantwoorden. De nieuwe Tilburgse studenten wisten dit probleem vaak slim op te lossen door gebruik te maken van humor. We zijn ook benieuwd waarom jij – de lezer – niet te vervangen ben door een robot. Reageer op facebook of tweet naar ons met gebruik van #BRC.
Tijdens de aftrap 19 september willen we graag een nog ruimere bloemlezing geven van waarom wij onszelf niet te vervangen vinden door een robot. Alles mag.