Robotica in de zorg: kans of bedreiging?

Op 15 maart tijdens de aftrap van de tweede editie van de Brabant Robot Challenge hield Hoogleraar Ton Wilthagen van Tilburg University  een prikkelend betoog voor alle deelnemers aan de BRC.

Mensen leven langer en blijven langer werken. Technologie verandert de arbeidsmarkt, maar is robotisering een kans of een bedreiging voor de werkgelegenheid?

Een van de vele onderzoeken die hij belichtte was dat van KPMG. “Hun onderzoek voorspelt dat zorgrobots in 2040 60% van de zorg hebben overgenomen”, aldus Wilthagen. “Maar robots kunnen ook leiden tot nieuwe banen, of werk dat veiliger of minder fysiek belastend wordt. Denk bijvoorbeeld eens aan robotjes die een verdacht pakketje onschadelijk maken.” Hij wees ook nog op een test op de site van de BBC waar je kunt zien of jouw baan gaat verdwijnen. “Als je niet ‘weggerobotiseerd’ wilt worden, dan moet je er in ieder geval voor zorgen dat je zo min mogelijk routinewerk doet.” Overigens maande hij ook tot voorzichtigheid bij de interpretatie van de verschillende voorspellingen: “De cijfers moet je echt met een korreltje zout nemen, omdat de verschillende schattingen zo enorm uiteen lopen.”