Bijeenkomst techniek achter robotica en zorg

Datum/Tijd
Datum: 17/10/2016
Tijd: 18:00 - 21:00

Locatie
Avans | Breda

Robots voor ouderen zijn hot. Met het oog op de vergrijzing, wordt er veel geld uitgegeven door bedrijven en overheden om robots te ontwikkelen die praktische, sociale of emotionele hulp bieden aan ouderen. De implementatie en acceptatie van dit soort robots in de praktijk blijft echter achter. Een belangrijke reden hiervoor is dat de ontwerpers van robots vaak de oudere eindgebruiker niet goed genoeg kennen. Wie is de (actieve) oudere van vandaag en hoe kunnen we het best ontwerpen voor die oudere? Deze vraag zal centraal staan in het college van Louis Neven.

louis-nevenSpreker: Louis Neven

Louis is primair geïnteresseerd in de relatie tussen ouderen en techniek. Vragen die hem daarbij interesseren zijn bijvoorbeeld: hoe komen technologieën voor ouderen tot stand? Wat voor beelden van ouderen liggen ten grondslag aan deze innovaties? Hoe interpreteren ouderen dergelijke technologieën? En in welke mate sluiten deze technologieën aan bij de levens, praktijken, rollen en identiteiten van ouderen?

Louis promoveerde in 2011 aan de Universiteit Twente op een onderzoek naar de beeldvorming van ouderen bij ontwerpers en ingenieurs die technologieën voor ouderen ontwikkelen. Hiervoor analyseerde hij onder meer het ontwerp van een robot en telecare-systeem voor ouderen. 

Vervolgens was hij Senior Research Associate aan het Lancaster Environment Center (LEC) van Lancaster University in het Verenigd Koninkrijk. Hier werkte hij aan een project over de effecten van duurzame technologieën op verpleeg- en verzorgingshuizen. Vervolgens werkte Louis voor de Innovatie, Milieu- en Energiewetenschappen (IMEW) groep van de Universiteit Utrecht op een project over nanotechnologie en vergrijzing. Sinds mei 2013 is Louis lector Active Ageing.

jost-gunsingSpreker: Jos Gunsing

Gunsing studeerde werktuigbouwkunde aan de TU/e. Met afstudeerrichting aandrijf- en tribotechniek. Hij werkte als voorontwikkleaar bij Van Doorne’s Transmissie (Bosch Transmission Technology) en DAF. En als projectleider/systeemarchitect, R&D leider en technology manager/ business developer bij de firma NTS Systems Development. Hij beweegt zich op het grensvlak van technologie en markt. Vooral in de hightech machinebouw en automotive branche, waaronde productontwikkeling voor industriele inkjetprinters.